“Art is the lie that reveals reality.” Jeroen Brouwers - “Culture, considered as a process, means acquiring a vast deal of useless knowledge, and then forgetting it.” Albert Jay Nock - “The world is full of objects, more or less interesting; I do not wish to add any more.” Douglas Huebler - “In life and in art one has to begin each day anew.” Louis Couperus
Titel: Re-creatie Reinearde
2018-2021

Artist-in-residence op De Heygraeff in Woudenberg


Kiosk Overtreders W


Kleurenvanger van Dirk van Lieshout, 2021


Maidie van den Bos

fotografie: diverse kunstenaars en Ben Nienhuis

Project in opdracht van Reinaerde met financiele steun van het KF Heinfonds (Utrecht), het Mondriaanfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Bankgiroloterij Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.


WOUDENBERG – Op woonlocatie De Heygraeff van zorgorganisatie Reinaerde ontwikkelen kunstenaars en ontwerpers activiteiten en producten die een verbinding leggen met de recreatieve omgeving. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen. Zo komen de zorg voor mens en materiaal samen op één plek; fysieke en sociale repair. De aanpak leidt tot nieuwe handelingsperspectieven voor cliënten en (zorg)medewerkers, een andere beeldvorming rondom mensen met een beperking, en een nieuw netwerk rondom De Heygraeff.

Het leverde bijzondere resultaten op: onder andere een muziekinstrument dat is gemaakt van de wegwerpbakjes waarin het eten wordt rondgebracht, de inclusieve Hout Werk Plaats waar bewoners, campinggasten en kinderen en ouders uit Woudenberg en omgeving met hulpmiddelen zelf kunnen zagen en boren (het tafeltje voor een rolstoel verandert ineens in een werkbank), en een audiotour die een stem geeft aan de slagboom op het terrein. Het duo Overtreders W bouwden een kiosk en maakten een visie voor een alternatief voor de omheining rond De Heygraeff en ontwerper Elmo Vermijs bedacht een bijzondere ontmoetingsplek rondom wormenhotels.

Sjaak Langenberg & Rosé de Beer stonden aan de wieg van Re-creatie, dat is bedacht op uitnodiging van Reinaerde. Zij initieerden het gastatelier, begeleiden de kunstenaars en ontwerpers en zijn verantwoordelijk voor de artistieke projectleiding en communicatie. De naam Re-creatie verwijst zowel naar de recreatieve omgeving waar De Heygraeff in ligt als naar het recyclen en hergebruik van afval en materialen. Zij lieten zich onder meer inspireren door een opslagplaats met oud meubilair en de Adaptatie werkplaats op De Heygraeff waar alledaagse gebruiksvoorwerpen op zeer inventieve wijze worden aangepast.


Tijdens de Dutch Design Week in 2020 was ‘Re-creatie’ een voorbeeldproject in de Embassy of Health.

Wat begon als artist-in-residence is uitgegroeid tot een onderzoek naar een nieuwe zorggemeenschap. Het verbinden van De Heygraeff met de omgeving wordt daarbij meer bekeken vanuit de schaarste aan zorgprofessionals en het belang van het creëren van een netwerk met meerdere partners en disciplines. Daar is op kleine schaal al mee begonnen met de Jan Ligthartschool, de Kringloopwinkel Woudenberg en Sportieve Naschoolse Opvang Woudenberg (SNO). Een samenwerking met de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) is in de maak. 
De relaties met kunstenaars en ontwerpers worden verdiept door de resultaten van hun inspanningen te verduurzamen.

Elisabeth van Thüringenprijs
Het project Re-creatie heeft de Elisabeth van Thüringenprijs gewonnen, een landelijke prijs voor voorbeeldstellende kunstprojecten in de zorg. De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Ann Demeester, directeur van het Frans Halsmuseum en Niels Schut, voorzitter van de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds en internist-nefroloog in het Spaarne Gasthuis. De jury spreekt over 'een project dat de domeinen kunst en zorg op zeer oorspronkelijke wijze met elkaar vervlecht en bovendien op een buitengewone manier het thema 'verbinding' tot uiting brengt.'


Links

Projectpagina
Facebook Re-creatie
Instagram Re-creatie
Let op Woudenberg: 'Talk-to-me audiotour op en bij de Heygraeff'
AD: 'Kleurrijke snoezelkar van Dirk een succes; nog eens vier kunstenaars gaan wonen bij de Heygraeff'
De Woudenberger: 'Uniek instrument voor bewoners Heygraeff'
VGN: 'Zorg voor mens en materiaal komen samen op de Heygraeff'
Klik, het vakblad verstandelijke beperking): 'Kunstenaars wonen en werken bij Reinaerde'
AD: 'Duitse ontwerper geeft afval zorgorganisatie de Heygreaff een tweede leven'
AD: 'Re-creatie; kunstenaars geven afval tweede leven bij Reinaerde'

© Sjaak Langenberg & Rosé de Beer