Project in opdracht van Reinaerde met financiele steun van het KF Heinfonds (Utrecht), het Mondriaanfonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Bankgiroloterij Fonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.
WOUDENBERG – Met een veldonderzoek als start ontwikkelden Sjaak Langenberg & Rosé de Beer de visie ‘Re-creatie’ die heeft geleid tot een jarenlange samenwerking met zorgorganisatie Reinaerde. Zij zijn zowel makers, artistiek leiders en communicators binnen dit project. Samen met de kunstenaars en ontwerpers die zij binnen dit project uitnodigen leggen ze nieuwe verbindingen tussen De Heygraeff in Woudenberg, waar mensen wonen met een ernstig verstandelijke- en lichamelijke beperking, en de recreatieve omgeving. Er worden installaties, workshops, performances, prototypes en interventies in de groene buitenruimte ontwikkeld. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van restmaterialen uit de organisatie en de omgeving van De Heygraeff. Zo komen de zorg voor mens, materiaal en natuur samen op één plek. De aanpak leidt tot nieuwe handelingsperspectieven voor cliënten en (zorg)medewerkers, een andere beeldvorming rondom mensen met een beperking, en een nieuw netwerk rondom De Heygraeff.
Van artist-in-residence naar culturele zorgbroedplaats In 2020 en 2021 werd er een artist-in-residence gerealiseerd in een oude portiersgebouw die werd ondersteund door het Mondriaanfonds (tijdelijk binnenland ateliers regeling) en het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Inmiddels is het uitgegroeid tot een onderzoek naar een nieuwe zorgcommunity. Het verbinden van De Heygraeff met de omgeving wordt daarbij meer bekeken vanuit de schaarste aan zorgprofessionals en het belang van het creëren van een netwerk met meerdere partners en disciplines. Re-creatie is een culturele zorgbroedplaats waarbij kunst en ontwerp de motor voor verandering is. In het hier en nu wordt geoefend voor een andere toekomst.
Van inclusieve Hout Werk Plaats tot slagboom met een stem Op de projectwebsite zijn alle projecten van de betrokken kunstenaars en ontwerpers terug te vinden. Een kleine greep uit de resultaten:
Robin Weidner ontwikkelde de inclusieve Hout Werk Plaats. Met een modulair systeem kunnen zowel bewoners met een ernstige meervoudige beperking als kinderen zelfstandig zagen en te boren. Het tafeltje voor een rolstoel verandert ineens in een werkbank. In de workshop ‘Gardens against rage’ van Maidie van den Bos hameren deelnemers afbeeldingen van lokaal geplukte bloemen en planten. In een andere workshop werd door inwoners uit Woudenberg gedoneerde sparrenbomen verwerkt tot het Woud&Berg landschapsparfum. De audiotour van Anne Fehres & Luke Conroy geeft een stem aan o.a. de slagboom op het terrein. Yasser Ballemans realiseerde een vuurtent als plek voor jamsessies. Arvid & Marie maakten een 3D geprint tactiel muziekinstrument van hergebruikte plastic etensbakjes. Dirk van Lieshout bouwde ‘De kleurenvanger’, een mobiel snoezelbed gebouwd op het onderstel van een oud ziekenhuisbed met een kleurrijke ombouw van wilgentenen en acrylaatplaten. Elmo Vermijs ontwikkelde een bijzondere ontmoetingsplek rondom wormenhotels. Floor Hofman maakte een documentaire rondom het thema ‘ontleren’.
Tijdens de Dutch Design Week in 2020 was ‘Re-creatie’ een voorbeeldproject in de Embassy of Health.
Elisabeth van Thüringenprijs 2021 en DDW 2020
Het project Re-creatie won de Elisabeth van Thüringenprijs 2021 voor voorbeeldstellende kunstprojecten in de zorg. De jury spreekt over 'een project dat de domeinen kunst en zorg op zeer oorspronkelijke wijze met elkaar vervlecht en bovendien op een buitengewone manier het thema 'verbinding' tot uiting brengt.'
Tijdens de Dutch Design Week in 2020 was ‘Re-creatie’ een voorbeeldproject in de Embassy of Health.